UrgentAsig.ro :  Te rog ai putina rabdare, cautam cea mai buna oferta RCA pentru tine !
×

UrgentAsig
UrgentAsig
 

Despre Asigurarea RCA | UrgentAsig.ro

Asigurarea obligatorie de Răspundere Civilă Auto (RCA)

Ce este asigurarea RCA?

Asigurarea obligatorie RCA este destinată proprietarilor de vehicule.Proprietarul unui vehicul trebuie să deţină, conform legii, un contract RCA valabil pe toată perioada în care vehiculul este înmatriculat/înregistrat, chiar dacă acesta nu este utilizat
Prin Asigurarea RCA este oferită protecție financiară celui vinovat de producerea accidentului precum și persoanei păgubite, în urma unui accident

De ce este obligatorie?

Toate persoanele fizice sau juridice care au in proprietate vehicule supuse inmatricularii/inregistrarii in Romania au obligatia de a incheia asigurarea RCA si de a aplica pe parbrizul vehiculului intr-un loc vizibil din exterior vigneta primita odata cu polita de asigurare.

Scopul acestei asigurari este ca cel pagubit sa primeasca despagubiri pentru daunele suferite, indiferent de situatia materiala a celui care a produs paguba.

In acest fel, asigurarea RCA este atat in interesul tertului pagubit, cat si in interesul celui care a produs paguba. Trebuie remarcat faptul ca s-ar putea intampla ca, doar dintr-o mica neatentie, un conducator auto sa produca celui pe care l-a accidentat pagube evaluate la o suma considerabila, suma care i-ar afecta resursele financiare de care dispune sau chiar le-ar depasi. Avand in vedere acest aspect, cel care circula fara a avea o asigurare de raspundere civila auto valabila isi asuma un risc enorm. 

Excepții de la obligația încheierii contractului RCA:

Nu sunt obligate să încheie un contract RCA persoanele fizice şi juridice care utilizează vehicule exclusiv în scopul antrenamentelor, curselor, întrecerilor sau raliurilor, organizate legal; pentru riscurile ce derivă din aceste activităţi, proprietarii de vehicule sau organizatorii competiţiei se pot asigura facultativ.

Incheierea asigurarii

Puteti incheia contractul de asigurare RCA cu oricare din societatile de asigurare autorizate in acest sens. La incheierea contractului – pe o perioada de 6 sau 12 luni in functie de optiunea dvs. – vi se elibereaza polita de asigurare obligatorie de raspundere civila a vehiculelor, impreuna cu vigneta si documentul international de asigurare.

Incepand cu 1 ianuarie 2010, politele de asigurare RCA sunt emise in sistem electronic.

Unde este valabila asigurarea RCA

Asigurarea obligatorie RCA este valabila cel putin pe:

Asiguratorii pot extinde valabilitatea teritoriala a politei. Tarile in care asigurarea este valabila sunt precizate in polita.

Riscurile acoperite si Despagubiri acordate in temeiul asigurarii RCA

In conformitate cu legislatia in vigoare, asiguratorul RCA are obligatia de a despagubi partea prejudiciata pentru prejudiciile suferite in urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat, potrivit pretentiilor formulate in cererea de despagubire, dovedite prin orice mijloc de proba.

Fara a se depasi limitele de despagubire prevazute in contractul de asigurare RCA, in conditiile in care evenimentul asigurat s-a produs in perioada de valabilitate a politei de asigurare RCA, se acorda despagubiri, in forma baneasca, pentru:

Limite de despagubire

Despagubirile platite de o societate de asigurare, in baza asigurarii RCA incheiata pentru vehiculul care a produs accidentul, nu vor depasi valoarea prejudiciilor cauzate si nici limitele de raspundere la care s-a angajat asiguratorul.

Asiguratorii RCA au obligatia de a stabili limite de raspundere (de despagubire), care nu pot fi mai mici decat limitele de despagubire prevazute de normele in vigoare privind asigurarea RCA emise de catre Autoritatea de Supraveghere a Asigurarilor. 

Plata primelor de asigurare

Tarifele de prime aferente asigurarii obligatorii RCA difera de la societate la societate si, in mod obligatoriu, sunt publicate pe site-urile proprii ale acestora. Societatile de asigurare isi stabilesc propriile tarife de prima RCA si le notifica Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, fara ca acestea sa fie insa supuse aprobarii CSA.

La tarifele afisate, asiguratorii pot aplica diferiti coeficienti proprii de corectie (de reducere sau de majorare a primei), in functie de diverse criterii pe care asiguratul le-ar putea indeplini. Dupa aplicarea acestor corectii proprii, daca este cazul, asiguratorii au obligatia sa aplice sistemul bonus-malus pentru a determina prima de asigurare pe care asiguratul trebuie sa o plateasca.

Sistemul bonus-malus este reglementat prin normele emise de catre CSA si inseamna ca prima de asigurare pe care asiguratul/utilizatorul persoana fizica o va plati depinde de istoricul sau de daunalitate realizat intr-o perioada de referinta. Astfel, daca asiguratul se incadreaza in una dintre clasele de bonus, prima de asigurare va fi redusa, iar daca se incadreaza in una dintre clasele de malus, prima de asigurare va fi majorata.

Ce trebuie facut dupa producerea daunei?

Daca ati fost pagubit in urma unui accident produs de un vehicul, trebuie sa va adresati asiguratorului celui care este vinovat de producerea a unei, cu procesul-verbal de constatare de la politie sau, dupa caz, cu exemplarul formularului ”Constatare amiabila”. In sectiunea Asigurari auto/Constatarea amiabila de accident aflati in ce conditii poate fi utilizat acest formular, care sunt avantajele utilizarii acestuia si care sunt pasii de urmat.

Pentru deschiderea dosarului de dauna va puteti adresa oricarei unitati teritoriale a asiguratorului respectiv, indiferent de unitatea care a emis polita.

Retineti:

Partea pagubita are dreptul de a solicita despagubiri pentru prejudiciile produse vehiculului si inainte de efectuarea reparatiei acestuia.

Asiguratorul RCA are obligatia de a stabili cuantumul despagubirii la valoarea returilor practicate de catre unitatile de specialitate sau prevazute in cataloagele de specialitate astfel incat despagubirea primita sa-i permita pagubitului efectuarea reparatiilor.

Reamintim totodata faptul ca, in orice situatie, pagubitii au posibilitatea de a efectua reparatia la orice unitate reparatoare doresc, indiferent daca aceasta se afla sau nu pe lista service-urilor cu care societatea de asigurare are incheiate conventii de colaborare. 

Asiguratorul RCA are obligatia de a efectua plata dosarelor de dauna, in maxim 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii raspunderii si cuantificarii daunei.

Daca asiguratorul RCA are suspiciuni intemeiate cu privire la modul de producere a accidentului, are obligatia de a comunica in scris asiguratului si pagubitului, in termen de 10 zile de la data avizarii daunei, intentia de a desfasura investigatii. Aceste investigatii nu pot dura mai mult de 3 luni de la data avizarii daunei.

Asiguratorii RCA au dreptul sa efectueze propriile investigatii indiferent daca accidentul a fost protocolat prin Proces verbal al Politiei sau prin formularul Constatare amiabila de accident.

In vederea solutionarii dosarului de dauna, stabilirii dreptului la despagubire si a cuantumului acesteia, societatile de asigurare iau in considerare toate documentele existente la dosar, putand utiliza si alte mijloace de proba, inclusiv expertizele tehnice cu privire la accident realizate de experti tehnici autorizati.

In situatia in care sunteti nemultumit de modul de solutionare a dosarului dvs. de dauna aveti la dispozitie urmatoarele modalitati de actiune:

(Detalii despre procedurile de formulare a reclamatiilor sunt disponibile in sectiunea Protectia consumatorilor / Reclamatii).

In situatia in care ati fost pagubit in urma unui accident produs de un vehicul asigurat dar inmatriculat in strainatate, va puteti adresa Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania pentru asistenta.

In situatia in care cel vinovat de producerea daunei nu este identificat sau nu detine o asigurare obligatorie RCA valabila la data producerii accidentului, va recomandam sa va adresati Fondului de Protectie a Victimelor Strazii.  

Neasigurat…

Daca nu incheiati asigurarea obligatorie RCA sau nu o mentineti in alabilitate in mod continuu, prin plata primelor de asigurare, savarsiti o contraventie.

Contraventia se constata de catre personalul Politiei si se sanctioneaza cu: amenda de la 1000 RON la 2000 RON, retinerea certificatului de inmatriculare si placutelor de inmatriculare/inregistrare, pana la prezentarea documentului privind incheierea asigurarii.

Calitatea de neasigurat RCA poate fi constatata si prin compararea de catre DRPCIV - Ministerul Administratiei si Internelor a parcului de vehicule inmatriculate cu baza de date la nivel national privind asigurarile RCA valabile (CEDAM). Informatiile din aceasta baza nationala de date sunt transmise exclusiv de catre societatile de asigurare care incheie asigurarile obligatorii RCA. Daca aveti o asigurare RCA valabila si cu toate acestea nu va regasiti in aceasta baza de date, solicitati societatii de asigurare care v-a emis polita sa transmita in CEDAM informatiile privind asigurarea dumneavoastra. 

Odata cu dezvoltarea mediilor online de promovare si de vanzare, s-au dezvoltat si alte servicii care te ajuta foarte mult in stabilirea pretului pe care il poti da pe o polita de asigurare pentru raspunderea civila auto.

Cum ne ajuta ?

Calculatorul rca este foarte util mai ales pentru ca majoritatea site-urilor cu oferte au contracte cu diverse companii de asigurari si astfel in functie de nevoile potentialului client si de statutul sau social se pot returna cele mai utile rezultate, astfel incat in cele din urma sa fie aleasa varianta cea mai profitabila. Calculatorul rca te ajuta sa compari si sa descoperi cele mai mici preturi sau, dimpotriva, cele mai avantajoase oferte, care asigura mai multe servicii.

Criteriile dupa care se bazeaza un calculator rca sunt simple. Nu trebuie decat sa intri pe internet si in cativa pasi sa completezi cu datele personale si cu datele autovehicului un formular, iar in urma acestuia sa astepti rezultatul cu pricina. Vei primi rezultatele in cateva secunde si in functie de cati parteneri are site-ul respectiv vei avea mai multe variante.

Cum functioneaza ?

De regula, un calculator rca cere urmatoarele informatii: tipul de persoana (persoana fizica sau persoana juridica), tipul de autovehicul (autoturisme, autovehicul de transport, tractoare rutiere, autoutilitare, remorci sau semiremorci), capacitate cilindrica (pana in 1200 cmc, peste 2000 cmc si altele), iar in functie de acestea se poate oferi un rezultat rapid, estimativ. Insa puteti completa si o serie de alte informatii pentru a avea un rezultat cat mai concret, cat mai personalizat, iar aceste informatii se refera la: detalii despre autoturism (marca, model, numar de inmatriculare, data de intrare in vigoare a politei de rca), detalii personale (cod numeric personal, data obtinerii permisului de conducator auto, judetul, localitatea, adresa exacta, functia – bugetar, pensionar, handicapat, cu copii minori, veteran si altele), mediu din care proveniti – rural/urban.

Avand in vedere ca o firma de brokeri de asigurare are foarte multi parteneri, deci si foarte multe oferte, calculatorul rca este foarte util in aceste cazuri, el returnand rezultatele tuturor asiguratorilor. Astfel, poti alege in cele din urma exact ce ti se potriveste cel mai bine, insa nu in ultimul rand tinand cont si de partea baneasca.

In fond, sunt foarte multe firme care ofera preturi diferite, insa pentru aceeasi masina sau pentru aceeasi perioada, iar partea cea mai buna este aceea ca se pot observa si discrepantele, deci de ce sa nu ai sansa sa optezi pentru ceva mai bun, mai accesibil.

La toate preturile pe care un calculator rca le returneaza se adauga taxa gratuita pentru livrare, ori in unele cazuri taxa in functie de distanta, iar daca ati ales o asigurare mai mare si sunteti din mediul rural, o puteti primi tot cu livrare gratuita. La unele firme de brokeri de asigurare, transportul nu este insa inclus in pret, astfel incat va trebui sa scoateti cam 25 de lei in plus din buzunar. De aceea va sfatuim sa fiti atenti la detalii si la suma finala care trebuie platita. In fond, calculatorul rca ar trebui sa va ajute sa alegeti cea mai buna varianta, chiar daca si aceasta poate fi destul de costisitoare.

Oferta RCA
  • Garantat
  • Cel mai bunPret

Sistemul bonus-malus reprezinta un sistem prin care:

Sistemul se aplica in Romania:

Malusul, respectiv penalizarea, se aplica pentru daunele care au fost platite in baza politelor de asigurare RCA incheiate de proprietarul vehiculului respectiv, indiferent cine a condus vehiculul si indiferent de data cand s-a petrecut accidentul. 

Baza de date CEDAM

Daca nu mai stiti unde ati asigurat un vehicul in ultimii 5 ani, puteti verifica acest lucru in baza de date CEDAM. Tot in CEDAM mai puteti verifica si ce daune au fost platite pe polita dumneavoastra de asigurare.

Orice persoana fizica ori juridica are posibilitatea de a verifica existenta politelor RCA, precum si istoricul de daune inregistrat in baza de date CEDAM pentru propriul vehicul, accesand adresa de web http://cedam.csa-isc.ro, ori poate solicita aceste informatii direct asiguratorului la care se doreste incheierea politei RCA.

Informatii suplimentare cu privire la daunele inregistrate puteti obtine de la asiguratorul la care ati fost asigurat si care a inregistrat informatia in CEDAM.

Asiguratorii au obligatia de a va furniza, in termen de 15 zile de la solicitare, un certificat de daunalitate pentru ultimii 5 ani de relatii contractuale.

Atunci cand nu ati inregistrat daune, acest certificat de daunalitate va este util si in situatia in care va mutati in strainatate, la incheierea cu bonus a asigurarii RCA in noua tara de domiciliu.

Atentie la corectitudinea datelor!

Pentru a beneficia de o aplicare a sistemului bonus-malus conforma cu legislatia este important sa verificati acuratetea datelor inscrise in politele de asigurare incheiate si, totodata, sa instiintati asiguratorul cu privire la eventualele modificari ale informatiilor completate.

Eventualele erori privind datele mentionate in polita de asigurare pot fi corectate doar de catre asiguratorul care a emis polita de asigurare si a transmis datele in baza de date CEDAM. Autoritatea de Supraveghere a Asigurarilor este doar administrator al acestei baze de date, astfel incat nu poate corecta sau modifica datele.

In situatia in care, din motive tehnice, baza de date CEDAM nu poate fi interogata sau datele oferite sunt in neconcordanta cu situatia reala, puteti solicita asiguratorului la care intentionati sa va reinnoiti polita RCA incheierea acestei asigurari pe baza documentelor puse la dispozitie de dumneavoastra (copii ale politelor anterioare, documentele vehiculului, certificat de daunalitate emis de asiguratori etc.).

Mai multe vehicule, un singur proprietar

In situatia in care o persoana fizica ori juridica detine in proprietate mai multe vehicule, aplicarea sistemului bonus-malus se face individual pentru fiecare vehicul in parte.

Transferul clasei pe un vehicul nou

In cazul in care vindeti un vehicul si cumparati altul nou, puteti solicita asiguratorului dumneavoastra RCA trecerea bonusului de pe vechiul vehicul pe cel nou, acest lucru putandu-se realiza in conditiile in care prezentati documente justificative.

Mod de aplicare

Clasa de bonus-malus ce se aplica la incheierea asigurarii se stabileste pornind de la clasa detinuta pe ultima polita de asigurare.

In situatia in care nu sunt identificate daune platite, se aplica o reducere astfel:

In situatia in care sunt identificate daune platite modul de aplicare al malusului este cel de mai jos: 

Clasa bonus-malus pe vechea polita Clasele de bonus-malus pe noua polita in functie de daunele platite
o dauna doua daune 3 daune si mai multe
B14 B10 B7 B4
B13 B9 B6 B3
B12 B8 B5 B2
B11 B7 B4 B1
B10 B6 B3 B0
B9 B5 B2 M1
B8 B4 B1 M2
B7 B3 B0 M3
B6 B2 M1 M4
B5 B1 M2 M5
B4 B0 M3 M6
B3 M1 M4 M7
B2 M2 M5 M8
B1 M3 M6 M8
B0 M4 M7 M8
M1 M5 M8 M8
M2 M6 M8 M8
M3 M7 M8 M8
M4 M8 M8 M8
M5 M8 M8 M8
M6 M8 M8 M8
M7 M8 M8 M8
M8 M8 M8 M8

Carte Verde

Asigurarea Carte Verde este corespondentul politei de asigurare RCA atunci cand circulati in afara granitelor Romaniei.
Astfel, daca sunteti vinovat de producerea unui accident de circulatie in strainatate, cei prejudiciati vor fi despagubiti prin polita dumneavoastra Carte Verde. In acelasi timp, daca, pe teritoriul Romaniei, sunteti accidentat de un autovehicul inmatriculat in afara tarii noastre, veti fi despagubit prin polita Carte Verde a respectivului sofer/autovehicul.
Incepand cu 2007, Cartea Verde este parte integranta a politei RCA.
Acest fapt inseamna ca, odata ce ati incheiat o polita RCA, veti cumpara automat si polita Carte Verde.
In Romania acest sistem este in responsabilitatea BAAR-Biroul Asiguratorilor Auto din Romania care reprezinta organismul ce reuneste societatile de asigurare din Romania autorizate sa practice asigurarea de raspundere civila auto obligatorie si, dupa caz, si mandatate sa elibereze documente de asigurare de raspundere civila auto Carte Verde.
Sistemul Carte Verde a fost creat in 1949 si, in prezent, 45 de tari din Europa si din jurul Marii Mediterane, precum si Rusia si Iran.

Teritorialitatea politei Carte Verde

Cartea Verde eliberata odata cu polita RCA, va avea valabilitate in mod obligatoriu in Statele Spatiului Economic European, in Elvetia, Croatia si Andora. Pentru celelalte state ale caror Birouri Nationale au aderat la Sistemul International Carte Verde (cum ar fi: Moldova, Ukraina, Rusia, Turcia, Serbia,Muntenegru, etc), asiguratorii pot acorda acoperire in baza Cartii Verzi eliberate odata cu polita RCA, dar nu sunt obligati sa faca acest lucru.

Pe spatele politei Carte Verde puteti gasi adresele birourilor asiguratorilor auto din tarile respective, unde va puteti adresa in caz de accident.


Tarile incluse in polita standard sunt urmatoarele:
(A)Austria
(AND) Andorra
(B) Belgia
(BG) Bulgaria
(CH) Elvetia
(CY) Cipru
(CZ) Cehia
(D) Germania
(DK) Danemarca
(E) Spania
(EST) Estonia
(F) Franta
(FIN) Finlanda
(GB) Marea Britanie
(GR) Grecia
(H) Ungaria
(HR) Croatia
(I) Italia
(IRL) Irlanda
(IS) Islanda
(L) Luxemburg
(LT) Lituania
(LV) Letonia
(M) Malta
(N) Norvegia
(NL) Olanda
(P) Portugalia
(PL) Polonia
(RO) Romania
(S) Suedia
(SK) Slovacia
(SLO) Slovenia

Tarile care nu sunt incluse in polita standard (depinde de politica asiguratorului dumneavoastra Carte Verde daca va percepe o taxa suplimentara):

(AL) Albania
(BIH) Bosnia si Hertegovina
(BY) Belarus
(IL) Israel
(IR) Iran
(MA) Maroc
(MD) Moldova
(MK) Macedonia
(RUS) Rusia
(SBK)Serbia si Muntenegro
(TU) Tunisia
(TR) Turcia
(UA) Ukraina

Identificare Corespondent Carte Verde

Pentru a afla corespondentul din Romania al unei societati de asigurare din strainatate va recomandam aplicatia realizata de BAAR, ce este disponibila AICI!

Veti avea nevoie de urmatoarele detalii:

nota de informare prealabila asupra identitatii noastre in calitate distribuitor in asigurari
Politica de prelucrare a datelor cu caracter personal | Termene si conditii | Politica de anulare si renuntare la cumparare
Protectia Consumatorilor | Registru de petitii si reclamatii
Contact | Produsele si Serviciile noastre
Articole - Roportal